luni, 21 iulie 2008

Centrul Avocaţilor Mediatori

Despre Centrul Avocaţilor Mediatori:
Centrul Avocaţilor Mediatori „Cristian Iordănescu” s-a înfiinţat la iniţiativa unui grup de şapte avocaţi mediatori care au urmat cursurile despre mediere organizate de dl. Thierry Garby, în conformitate cu regulamentul Forumului Mondial al Centrelor de Mediere şi cu sprijinul Black Sea Countries Bar Association.
Centrul poartă numele avocatului Cristian Iordănescu, plecat prematur dintre noi, pentru că el a fost promotorul ideii de mediere şi al dezvoltării acestei profesii în România.

Ce avantaje are concret o persoană dacă apelează la mediere?

Scapă de costul unui proces şi de timpul petrecut în sala de judecată. Lucrurile intime pe care le are de rezolvat cu cealaltă parte rămân private, nu mai ajung la urechile întregii săli de judecată. Medierea acoperă nu doar conflictele comerciale, ci şi pe cele, de familie, chiar pe cele din armată, sănătate sau educaţie. Se pot negocia obţinerea unor soluţii convenabile pentru toţi cei implicaţi, dreptatea nu este doar de partea unuia, acela ales câştigător prin decizia instanţei. Se poate apela la mediere atât în timpul unui proces, caz în care procedurile din instanţă se suspendă, dar şi înainte de a se ajunge acolo.

Cât îl costă pe om dacă apelează la mediere?
La fel ca şi în cazul avocaţilor, onorariul perceput de mediator variază în funcţie de reputaţia mediatorului. Însă în mod cert onorariile mediatorilor sunt la un nivel mai jos decât cele percepute de avocaţi, pe de o parte pentru a încuraja părţile să vină spre mediere, dar şi pentru că munca unui avocat se întinde pe o perioadă mult mai lungă, date fiind procedurile greoaie din instanţe.

Niciun comentariu: